Gnojówka z liści pomidorów – właściwości, zastosowanie, jak przygotować

Gnojówki z roślin (na przykład z pokrzywy czy pomidorów) z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Preparaty zrobione z roślin, które rosną w przydomowych ogrodach, oraz na dzikich polach i łąkach są bardzo ekologiczne i mają doskonały wpływ na rośliny. Takie gnojówki nie tylko odżywiają, ale również uodparniają rośliny na choroby. Do tego stanowią skuteczny środek w walce ze szkodnikami.

Za wzrostem ich popularności przemawia również fakt, że są niezwykle proste w przygotowaniu nawet przez początkujących ogrodników. Własnoręcznie wykonane gnojówki są bardzo ekonomicznym środkiem. Ich użycie nie odbija się negatywnie na środowisku. Więcej o gnojówce z liści pomidorów przeczytacie poniżej.

Gnojówka z pokrzyw i liści pomidora – wygraj walkę ze szkodnikami

Pierwszym nawozem domowej roboty, który zyskał duży rozgłos była gnojówka z pokrzyw. Liście pokrzywy, do tej pory uważanej za zbędny chwast stały się doskonałym środkiem pielęgnacyjnym dla roślin z domowej uprawy. Coraz chętniej wybierana jest także gnojówka z liści i pędów pomidorów. Oprysk z pomidorów doskonale radzi sobie w walce ze szkodnikami. Jakie jeszcze właściwości posiada organiczny nawóz z liści pomidorów i jak przygotować go samemu w domu?

Liście pomidorów na gnojówkę
Źródło: Pixabay

Gnojówka z liści pomidorów – co podlewać?

Chemiczne nawozy słyną z dużej skuteczności w walce o piękne i zdrowe rośliny w ogrodzie. Jednak prowadząc własny warzywnik, unikamy raczej nadmiaru chemii. Organiczne nawozy wykonane własnoręcznie stanowią świetną alternatywę dla gotowych preparatów.

Prowadząc hodowlę pomidorów w ogrodzie, pozbywamy się liści by dać owocom jak najlepszy dostęp do światła. Tak pozyskane zielone części roślin  użyć można do wykonania gnojówki. Gnojówka z liści i pędów pomidorów sprawdzi się jako nawóz oraz oprysk liści i owoców innych roślin w ogrodzie.

Domowa gnojówka z zielonych części pomidorów – właściwości, składniki

Do przygotowania gnojówki z zielonych części pomidora potrzebne są pędy oraz liście roślin. Posiadają one dużo potasu, witamin E i C oraz beta-karotenu. W formie organicznego nawozu substancje te są bardzo łatwo przyswajalne. A więc gotowy oprysk użyty na rośliny w ogrodzie wykazuje niezwykłą skuteczność w walce ze szkodnikami.

Przygotowanie gnojówki z liści pomidorów jest bardzo proste, należy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Do zrobienia tego organicznego nawozu nadają się tylko zdrowe części rośliny. Wybrać należy więc te zielone części pomidora, które pozbawione są plam, uszkodzeń i przebarwień. Sam proces przygotowania nawozu z pomidora jest bardzo podobny do robienia gnojówki z pokrzyw.

Składniki potrzebne do zrobienia gnojówki z pomidora:

  • litr wody.
  • 300 gram zielonych części pomidorów (liście i boczne pędy).

Przygotowanie nawozu z liści pomidora krok po kroku:

  • Dokładnie rozdrobnić liście oraz pędy pomidora.
  • Rozdrobnione zielone części pomidora przełożyć do plastikowego pojemnika.
  • Pojemnik zalać wodą (można wykorzystać deszczówkę) i odstawić na kilkanaście dni (przynajmniej dwa tygodnie).
  • Raz dziennie mieszać liście i pędy zalane wodą w celu napowietrzenia gnojówki.
  • Po odpowiednim czasie z powierzchni wody powinna zniknąć biała piana. To znak, że gnojówka przestała fermentować i jest gotowa do użycia jako domowy nawóz.

Tak przygotowana gnojówka jest bardzo mocno skoncentrowana. Przed użyciem należy więc rozcieńczyć domowy nawóz w wodzie w proporcjach 1:10. To bardzo ważne, by nie zrobić krzywdy roślinom!

Wyciąg z zielonych części pomidorów – opcja dla niecierpliwych

Użycie gnojówki z pomidorów to świetna pielęgnacja roślin w ogrodzie. Jej przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu. Czasem oprysk potrzebny jest na już. Wtedy warto zastosować wyciąg z liści pomidorów. Jak go przygotować?

Aby przygotować oprysk, potrzebne jest 500 gram zielonych części pomidora oraz 3 litry wody. Postępujemy podobnie jak w przypadku gnojówki, jednak zielone części rośliny pozostawiamy w wodzie jedynie na kilka godzin lub maksymalnie całą noc. Po tym czasie domowy nawóz przelewamy do spryskiwacza i używamy jako oprysk, nie rozcieńczając dodatkowo z wodą.

Taka mikstura idealnie sprawdzi się, gdy zauważymy, że nasz ogród zaatakowały szkodniki. Oprysk poradzi sobie ze ślimakami, mrówkami oraz ziemnymi pchełkami, które są bardzo szkodliwe dla wielu warzyw (między innymi kapusty, rzodkiewki czy rukoli).

Gnojówka z zielonych części pomidorów – kiedy rozpocząć nawożenie?

Domowy nawóz z zielonych części pomidora zarówno w formie gnojówki, jak i oprysku stosować należy w sposób przemyślany. Sprawdza się on, jeśli na roślinach pojawią się mszyce, ślimaki, przędziorki czy mrówki, jednak warto zacząć używać go jeszcze przed ewentualnym pojawieniem się szkodników. Odpowiednim czasem do rozpoczęcia oprysku będzie pierwsza połowa roku, a konkretnie wczesna wiosna, gdy ogród wypełnią pierwsze sadzonki.

Zarówno użycie wyciągu, jak i gnojówki wymaga odpowiedniego momentu. Roślin nigdy nie należy opryskiwać w pełnym słońcu. Taki zabieg mógłby skończyć się ich poparzeniem i pogorszeniem kondycji, a nawet zniszczeniem. Najlepiej wybierać pochmurne dni w roku lub używać nawozu wcześnie rano bądź późnym wieczorem.

Podlewanie gnojówką z liści pomidorów
Źródło: Pixabay

Alternatywy dla gnojówki z liści pomidora

Jeśli nasz ogród wypełniają sadzonki pomidorów, warto wykorzystać ich liście i pędy do zrobienia naturalnego nawozu. Zdarza się jednak, że nie mamy dostępu do zielonych części pomidora. By cieszyć się domowym nawozem, skorzystać można z innych roślin.

Najlepszą alternatywą dla pomidorów jest gnojówka z pokrzyw. Do jej przygotowania wystarczy dziko rosnąca pokrzywa. Pół kilo pokrzywy należy zalać 5 litrami wody i postępować dalej jak w przypadku gnojówki z zielonych części pomidorów. Oprócz gnojówki z pokrzyw warto zainteresować się też nawozem z czarnego bzu i skrzypu.

Gnojówki z roślin ogrodowych lub polnych to niezwykle wartościowe i dobre dla środowiska nawozy, warto więc zdecydować się na stosowanie ich każdego roku w swoich ogrodach.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close